Als je aan een vakantie op de Waddeneilanden denkt, denk je misschien gelijk aan oude bruine wandelschoenen en op de camping bij elkaar zitten met onze Oosterburen. Gelukkig is het tegendeel waar, en onze Waddeneilanden gids heeft alles in huis wat een vakantie in Nederland onvergetelijk kan maken.

Het heeft namelijk niet alleen prachtige duinen, maar zelfs de hoogste van Nederland! Je vindt hier ontzettend veel brede stranden met maar weinig mensen. Dagenlang wandelen in de ongerepte natuurlijk, eindeloos tegen de wind in fietsen en uren naar de horizon staren zijn een paar van de mogelijkheden. Maar wist je dat de eilanden ook tot de beste surfspots van Nederland behoren?

Naast het feit dat de eilanden boordevol activiteiten zitten, vindt je hier ook luxe hotels, gezellige bungalowparken, sauna’s en heerlijke lokale restaurants en cafés. Dus, waar kun je heen in het Waddengebied? Welk Waddeneiland past bij jou? Hieronder lees je in onze gids een beknopt overzicht van de 5 Waddeneilanden.

Gids voor de grootste van de Waddeneilanden Texel

Grootste waddeneiland Texel

Texel is een écht paradijs voor strandliefhebbers met 30 kilometer brede stranden en zacht zand. Strandgangers kunnen hier veel schatten vinden. Je kunt ook teruggevonden artefacten van jaren geleden ontdekken in het Shipwreck and Beachcombing Museum Flora. Als je niet van musea houdt, maar meer van de natuur, dan is Ecomare’s zeehondenopvangcentrum misschien iets voor jou. Texel heeft door zijn grootte voor ieder wat wils. Beklim de beroemde rode vuurtoren, probeer te parachutespringen uit een vliegtuig, proef lokaal speciaalbier Skuumkoppe of kom in september voor de Texel Culinair!

Het vogelparadijs Vlieland

Het vogelparadijs Vlieland

Vlieland is een rustig en afgelegen eiland met een zeer rustige sfeer. Bezoekers mogen hun auto niet meenemen en de lokale bevolking gebruikt die van hen niet al te vaak. Het eiland is bezaaid met weelderige bossen en mooie zandplaten. Het hoogtepunt van dit eiland is de hoogste duin in het Waddengebied, die 45 meter hoog en te beklimmen is. Fotografen houden van deze plek vanwege de vele creatieve mogelijkheden die de omgeving hen inspireert.

Hiernaast staat Vlieland bekend om de meer dan 60 vogelsoorten die er leven. Deze zijn onder andere te vinden op de indrukwekkende zandvlakte de Vliehors. Het natuurgebied Kroon’s Polders is ook een plek waar mensen en vogels graag vertoeven.

Een oase van rust op Terschelling

Een oase van rust op Terschelling

Terschelling is een eiland dat geliefd is vanwege het afwisselende landschap: bossen vol herten, heideduinen, schorren vol vogels en lange kustlijn. Het natuurgebied is de thuisbasis van zeldzame soorten vlinders, vogels en planten. Als je geluk hebt, kom je zeehonden of witsnuitdolfijnen tegen, wat je tijd op het eiland onvergetelijk maakt. Terschelling is er ook trots op de oudste vuurtoren van het land te hebben. De vuurtoren dateert uit 1594 en is open voor publiek! De echte eilandpret vindt plaats in juni als het fenomenale Oerol Festival aan de gang is. Dan wordt Terschelling één groot podium voor theater, kunst, muziek, dans en straatoptredens.

Gids voor avontuurlijke Waddeneilanden Ameland

Het avontuurlijke Waddeneiland Ameland

Het vierde eiland is vooral een geschikte bestemming voor avontuurlijke reizigers. Vanaf de landingsbaan in het westen van Ameland kan een klein vliegtuig je meenemen op een rondvlucht en kun je zelfs een adembenemende parachutesprong maken. Vanaf 3000 meter hoogte zijn de uitzichten op de eilanden en de omringende zee onbetaalbaar.

Een andere spannende activiteit om voor naar Ameland te gaan, is kitesurfen. Vooral de noordkant van het eiland, die verbonden is met de open zee, is een uitstekende habitat voor surfers. Hier vind je verschillende surfscholen om je wat vaardigheden op het water bij te brengen.

Het grootste deel van Ameland is bedekt met duinen en stranden, waardoor het ook een geweldige plek is voor lange wandelingen. De vuurtoren Bornrif in de gemeente Hollum is een pittoreske bestemming voor een rondreis. Beklim de 236 treden naar het uitkijkplatform, vanwaar je op een heldere dag heel Ameland en zelfs naburige eilanden kunt zien.

Het charmante Schiermonnikoog

Het charmante Schiermonnikoog

Schiermonnikoog wordt door vele Nederlanders beschouwd als de mooiste plek van het hele land. Dit komt mede door het breedste strand van Europa, het gezellige dorp en de prachtige flora en fauna. Het eiland is een nationaal park met slikken en polders, een prachtig meer en eenden opvang. Wadlopen is een avontuurlijke ervaring die je wilt proberen. Het gaat om het oversteken van de zeebodem in een beperkte tijd bij eb. Zorg ervoor dat je dit doet met een gids, want het zal moeilijk zijn om je een weg door de modder te banen en de juiste plekken te vinden (om nog maar te zwijgen over je weg naar huis).

Meer leesplezier

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *